powrót

Jak otworzyć restaurację?

Otwarcie restauracji nie ogranicza się do nakładów finansowych, wymyślenia chwytliwej nazwy czy opracowania ciekawego menu. To złożony proces. Jeśli jednak prześledzisz go krok po kroku, możesz być pewien, że Twój lokal odniesie sukces. Poznaj skuteczny przepis na to, jak otworzyć restaurację.

Spis treśći:

Chcesz otworzyć własną restaurację? To świetny pomysł, bo lokale gastronomiczne wciąż cieszą się popularnością. Ale czy wiesz, od czego zacząć?

W pierwszej kolejności zatroszcz się o klientów. Poznaj ich potrzeby i gust. Następnie starannie wybierz lokalizację. Kolejne kroki to:

To najważniejsze — ale niejedyne — etapy na drodze do otwarcia lokalu. Poznaj pozostałe wskazówki, jak założyć restaurację krok po kroku. Powiemy Ci, jak znaleźć personel i zaufanych dostawców. Zdradzimy również, w jaki sprzęt należy zainwestować.

Odpowiemy też na pytanie, w jaki sposób możesz zareklamować swój biznes. Dzięki tej wiedzy skomplikowany proces stanie się prostszy.

Wybór odpowiedniej lokalizacji dla restauracji

Odpowiednia lokalizacja to jeden z elementów decydujących o atrakcyjności restauracji. Nie może więc być dziełem przypadku.

Jak znaleźć idealną lokalizację dla restauracji? Weź pod uwagę kilka czynników.

Potrzeby klientów

Odpowiednia lokalizacja restauracji powinna być dopasowana do potrzeb i preferencji klientów. Dobry lokal musi znajdować się w miejscu, które zapewni gościom spokój i ułatwi relaks.

Konkurencyjne obiekty

Na początku rozpoczęcia działalności dokładnie zapoznaj się z okolicą, w której chcesz otworzyć swój lokal. Sprawdź, gdzie znajdują się podobne obiekty.

Konkurencję może stanowić sąsiedztwo: szkoły, przedszkola czy kościoły. Te obiekty utrudnią wydanie koncesji na alkohol.

Bezpieczeństwo gości i personelu

Dobry lokal gwarantuje gościom i personelowi poczucie bezpieczeństwa. Sprawdź więc potencjalną lokalizację pod tym kątem. Upewnij się też, czy obiekt będzie łatwo dostępny dla straży pożarnej i karetki pogotowia.

Infrastruktura

Nie bez znaczenia jest fakt, czy restauracja ma dobry dostęp do:

Ruch uliczny

Mało uczęszczana okolica to także nie najlepsza forma reklamy dla restauracji. Podobnie jak obszar, gdzie jest niezwykle głośno. Zadbaj więc i o ten aspekt lokalizacji.

Dodatkowe informacje o klientach

Jeśli chcesz znaleźć idealną lokalizację dla swojej restauracji, poznaj potencjalnego klienta. Stwórz ankietę lub wykorzystaj social media, jak np. grupy lokalne na FB. Zadaj tam pytanie dotyczące planowanej inwestycji. Z pewnością uzyskasz sporo cennych informacji.

Opracowanie dobrego biznesplanu na otwarcie restauracji

Aby otworzyć lokal, będziesz potrzebować dobrego biznesplanu. Co powinno się w nim znaleźć?

  1. Opis działalności – wykonaj go na końcu, gdy już będziesz mieć zarys swojej wizji prowadzenia lokalu.
  2. Analiza rynku i konkurencji – skup się na obiektach, które mogą stanowić dla Ciebie potencjalne zagrożenie lub utrudnienie.
  3. Kwestie finansowe – wydatki związane z otwarciem, promocją i prowadzeniem restauracji. W tym miejscu warto się zorientować co do kwestii dofinansowania. Służą temu liczne instytucje wspierające początkujących przedsiębiorców i banki.
  4. Prognoza finansowa – suma zysków i strat, rentowność oraz analiza wrażliwości.
  5. Personel i sprzęt – wydatki na:
    • pensje i uposażenie;
    • zakup sprzętu i narzędzi pracy;
    • użytkowanie lokalu;
    • opłaty za koncesje, itp.
  6. Działania marketingowe – jak chcesz zaistnieć na rynku.
  7. Grupa docelowa – powołując do istnienia swój biznes gastronomiczny, musisz naszkicować profil potencjalnego klienta. Tym sposobem łatwiej dobierzesz menu, ale również wystrój lokalu, itp.

Założenie firmy i dopełnienie formalności

Zanim otworzysz własny lokal gastronomiczny, musisz zarejestrować swoją działalność. Zrobisz to bezpłatnie. W tym celu wypełnij wniosek o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Złóż go w UM.

Zwróć uwagę na poprawne wypełnienie wniosku, ponieważ stanowi on zgłoszenie własnej działalności do ZUS oraz Urzędu Skarbowego.

Aby móc założyć restaurację, musisz w terminie 7 dni – licząc od dnia rozpoczęcia działalności – wypełnić druk ZZA i/lub ZUA.

Zasady sanepidu i wdrożenie systemu HACCP

Ważnym krokiem przy otwieraniu restauracji jest opracowanie i wdrożenie systemu HACCP. Co to takiego?

Skrót HACCP to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. W przypadku restauracji odnosi się do ścisłej kontroli produkcji, przechowywania żywności i serwowania jej gościom. Dokument ten zobowiązuje właściciela lokalu do:

Jeśli dokument nie zostanie stworzony i uzupełniany na bieżąco w trakcie prowadzenia lokalu, SANEPID ma prawo nałożyć na właściciela karę finansową. Zasady ujęte w HACCP stanowią jednocześnie elementy kontroli, które SANEPID może przeprowadzić w lokalu bez zapowiedzi.

Pozwolenia i koncesje niezbędne w branży gastronomicznej

Kolejny etap to uzyskanie koncesji i pozwoleń. O jakich dokumentach mowa?

  1. Koncesja na alkohol — do jej uzyskania potrzebny jest wniosek o zezwolenie sprzedaży alkoholu. Składasz go w UM lub Delegaturze Biura Działalności Gospodarki i Zezwoleń. Każdy gatunek alkoholu to oddzielne zezwolenie i opłata.
  2. Pozwolenie na publiczne odtwarzanie muzyki – umowa licencyjna podpisywana z takimi organizacjami jak ZAiKS czy STOART. Wiąże się to z uiszczeniem odpowiednich opłat.
  3. Zgoda od SANEPID-u – potrzebny jest tu wniosek o odbiór lokalu, który składa się w oddziale stacji sanitarno-epidemiologicznej. Po otrzymaniu pozytywnej decyzji musisz poczekać, aż lokal odwiedzi inspektor i po kontroli wystawi zgodę.

Dobór odpowiedniego personelu i zatrudnienie

Sukces restauracji zależy w dużej mierze od zatrudnionych ludzi. Powinni oni posiadać odpowiednie umiejętności. Dlatego musisz poświęcić czas na znalezienie solidnej kadry pracowniczej. Mowa tu o kelnerach, kucharzach, pomocy kuchennej i menadżerach.

Gdzie i jak szukać pracowników?

W zależności od miejsca, gdzie otwierasz swój lokal, możesz rekrutować ludzi na kilka sposobów:

Jak znaleźć odpowiednie osoby? Przede wszystkim musisz ustalić kryteria i umiejętności, jakie chcesz, by posiadali Twoi pracownicy.

W trakcie rozmowy kwalifikacyjnej warto zadać pytania o dotychczasowe doświadczenie, ale i zainteresowania. Ważne jest również pierwsze wrażenie oraz to, czy dana osoba deklaruje chęć nauki.

Gdy już znajdziesz pracowników – wyślij ich na szkolenia. Te najważniejsze dotyczą:

Wybór dostawców i partnerów biznesowych

Ważnym krokiem przy otwieraniu własnej restauracji jest dobór dostawców i partnerów biznesowych. Interesujące Cię kontakty możesz nawiązać:

Co wziąć pod uwagę w trakcie wyboru?

  1. Jakość oferowanych produktów i usług.
  2. Terminowość.
  3. Opinie na temat Twoich kontrahentów.
  4. Lokalizację dostawcy – warto, by jego siedziba znajdowała się jak najbliżej Twojej restauracji. Ma to wpływ na koszty związane z transportem.

Ważne jest również, by wcześniej przygotować szczegółową listę niezbędnych produktów. Dobrą praktyką jest także wykonanie zakupu sprawdzającego dostawcę.

Wyposażenie restauracji i aranżacja wnętrza lokalu

Zadbaj też o aranżację wnętrza. Powinna oddawać charakter lokalu i nawiązywać do serwowanego menu, a jednocześnie powodować, że goście będą czuć się swobodnie i dobrze.

Wyposażenie restauracji też jest ważne. I nie chodzi tu jedynie o sprzęt kuchenny. Musisz też zadbać o wygodę swoich gości. Wybierz więc:

Jeśli w Twojej restauracji jest bar, zadbaj, by lada była estetyczna i oryginalna, a krzesła barowe zapewniały wygodę (były regulowane) i bezpieczeństwo.

Dowiedz się w jaki sprzęt wyposażyć lokal gastronomiczny: https://www.sperto.pl/w-jaki-sprzet-wyposazyc-lokal-gastronomiczny/

Inwestycje w profesjonalne wyposażenie kuchni gastronomicznej

Wyposażenie kuchni gastronomicznej to przedostatni krok otwierania restauracji. Postaw na urządzenia: solidne, trwałe i jak najbardziej funkcjonalne. Sięgaj po uznane marki. Nie bój się energooszczędnych rozwiązań. Zapewnią Ci spore oszczędności.

Pamiętaj też o dobrym serwisie takim jak na przykład firma SPERTO z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem i obecnością na rynku. Firma oferuje szeroki zakres usług i dostarcza oryginalne części.

Marketing i promocja nowo otwartej restauracji

Ostatnim krokiem, jaki musisz wykonać przy otwieraniu swojej restauracji, jest odpowiednia promocja lokalu. Tutaj masz sporo możliwości – od reklamy na portalach społecznościowych po bardziej tradycyjne formy, np. ulotki reklamowe.

Dobrym pomysłem może okazać się przeprowadzenie degustacji na otwartej przestrzeni. Aby jeszcze szybciej dotrzeć do grupy docelowej, możesz wejść we współpracę z influencerami czy blogerami kulinarnymi.

Podsumowując, do otwarcia restauracji potrzebny jest Ci solidny biznesplan oraz jasno określone cele i grupa docelowa. Poza tym musisz zadbać o dobrą lokalizację i przygotować ważne dokumenty oraz pozwolenia. Nie zapomnij też o zgłoszeniu działalności oraz wniosku do SANEPID-u. Powodzenia!

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz personalizacji ustawień serwisu

Jeżeli nie blokujesz w przeglądarce tych plików, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisywanie w pamięci urządzenia. W przeglądarce istnieje możliwość zarządzana plikami cookies. Korzystanie z serwisu bez blokowania plików cookies oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.