powrót

Zalety i wady zakupu używanego sprzętu do restauracji

Czy używany sprzęt gastronomiczny do restauracji to dobry wybór? Tak, bo możesz kupić go znacznie taniej. Jednocześnie wybór ten wiąże się z pewnym ryzykiem. Otóż może on posiadać ukryte wady. Mimo to wciąż decyzja o jego nabyciu znajduje się w kategorii: opłacalne.

Prowadzenie restauracji wiąże się z częstymi wydatkami. Najczęściej dotyczą one zakupu sprzętu i urządzeń gastronomicznych. Rozważając zakup używanego sprzętu do swojej restauracji, musisz wziąć pod uwagę wszystkie „za” i „przeciw” tej decyzji. Podpowiemy Ci, jakie są najważniejsze korzyści oraz wady związane z nabyciem tego rodzaju urządzeń. Wskażemy też, co możesz zrobić, aby wydłużyć czas działania zakupionego używanego sprzętu.

Spis treści:

Dlaczego warto rozważyć zakup używanego sprzętu do restauracji?

Zakup używanych urządzeń gastronomicznych do Twojej restauracji oznacza szereg zalet.

Na pierwszy plan wysuwają się korzyści finansowe. Za używany sprzęt zapłacisz o wiele mniej niż w przypadku urządzeń nowych, nawet tych dostępnych na raty. Jest to opłacalne rozwiązanie, zwłaszcza gdy jesteś na początku drogi rozkręcania swojego biznesu bądź kiedy chcesz rozszerzyć swoje usługi, a nie masz pewności, jak Twoi goście przyjmą nową ofertę. Ze względu na niższy koszt, możesz też zakupić o wiele więcej sprzętu, co pozwoli Ci działać o wiele efektywniej.

Po drugie tego typu sprzęt jest dostępny zazwyczaj od ręki. Oznacza to, że natychmiast po jego podłączeniu, możesz zacząć na nim pracować i zapoznawać się z jego funkcjami. To również spora oszczędność czasu.

Po trzecie kupując używany sprzęt gastronomiczny, dajesz mu drugie życie. Tym samym przyczyniasz się do ochrony środowiska naturalnego, gdyż zmniejszasz ilość odpadów elektronicznych.

Potencjalne wady i ryzyka związane z używanym sprzętem

Jak widzisz nabycie używanych urządzeń do kuchni w Twojej restauracji to sporo zalet. Niestety jest to jednocześnie decyzja, która wiąże się z pewnym ryzykiem. Jakim?

Sprzęt używany może – ale nie musi – posiadać ukryte wady czy usterki.

Gołym okiem nie jesteś w stanie tego ocenić. Musisz tu polegać głównie na uczciwości sprzedawcy. Możesz nieco zminimalizować to ryzyko, prosząc o zaprezentowanie kart przeglądu okresowego sprzętu lub poprosić o jego uruchomienie i zademonstrowanie jego możliwości. Wcześniej musisz jednak zdobyć jak najwięcej wiedzy na temat prawidłowego działania urządzenia, które chcesz kupić.

Używany sprzęt gastronomiczny zazwyczaj nie jest już objęty gwarancją.

Niestety tego rodzaju urządzenia nie posiadają gwarancji, a jedynie zapewnienie sprzedawcy, że są nadal w pełni sprawne. Dlatego taki sprzęt najlepiej nabywać stacjonarnie, czyli z możliwością sprawdzenia jego poprawnego działania.

Nabywając urządzenia używane do restauracji, musisz też liczyć się z koniecznością dodatkowych kosztów.

Mogą one wynikać z faktu, że nabyty sprzęt będzie wymagał wymiany części lub naprawy.

Krótsza żywotność takiego sprzętu to kolejny minus.

Weź jednak pod uwagę, że wcale tak nie musi być. Wiele zależy w tej kwestii od kilku czynników:

Sprawdź również: Ergonomia stanowiska pracy kucharza dla zdrowia i wydajności

Rola serwisu urządzeń gastronomicznych w procesie zakupu

Decydując się na zakup używanych urządzeń, bardzo ważnym jest, abyś jak najszybciej skorzystał z usług, jakie świadczy profesjonalny serwis sprzętu gastronomicznego. Dlaczego? Specjalista dokona szczegółowej diagnozy stanu technicznego zakupionego wyposażenia. Oceni, czy urządzenie jest sprawne i czy można bezpiecznie z niego korzystać. Poza tym analiza pozwoli ujawnić wszelkie wady ukryte, a w razie konieczności technik dokona niezbędnych napraw. Dzięki temu zyskasz także pewność, że Twój sprzęt posłuży Ci o wiele dłużej. Taka ocena zapewni również niezawodność urządzeń w przyszłości.

Praktyczne wskazówki dotyczące zakupu i serwisowania używanego sprzętu

Przy zakupie używanego sprzętu do Twojej restauracji kieruj się następującymi zasadami:

Bardzo ważne jest także, abyś zaraz po dokonaniu zakupu skorzystał z usług zaufanego serwisu urządzeń gastronomicznych. Tym sposobem zyskasz nie tylko pewność, że Twój sprzęt będzie działał właściwie. Taki serwis, jak na przykład nasz SPERTO ma też na stanie oryginalne części zamienne do większości sprzętu gastronomicznego i to z bardzo różnych okresów produkcji. Dzięki temu szybko wymienisz wadliwy element, a decydując się na regularny serwis, konserwację i przeglądy techniczne nabytych urządzeń, będziesz mógł cieszyć się jego funkcjonalnością jeszcze przez bardzo długi czas.

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz personalizacji ustawień serwisu

Jeżeli nie blokujesz w przeglądarce tych plików, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisywanie w pamięci urządzenia. W przeglądarce istnieje możliwość zarządzana plikami cookies. Korzystanie z serwisu bez blokowania plików cookies oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.