Szybkość działania, funkcjonalność, koszty użytkowania oraz sposób montażu – to najważniejsze cechy, jakie różnią sprzęt gastronomiczny elektryczny i gazowy. Jest ich jednak o wiele więcej. Poznaj je wszystkie. Dowiedz się też, który sprzęt lepiej wybrać do kuchni w lokalu gastronomicznym i dlaczego.
Spis treści
Szukasz odpowiedniego wyposażenia do kuchni w swoim lokalu gastronomicznym? Zastanawiasz się, co będzie lepszym wyborem – kuchnia gazowa czy elektryczna?
Wybór jest trudny, a odpowiedź nie jest jednoznaczna. Przyjrzyj się najważniejszym różnicom między jednym a drugim rodzajem sprzętu.
Sprawdź, która kuchnia – gazowa czy elektryczna – będzie lepszym rozwiązaniem dla lokalu gastronomicznego.
Najważniejsza i widoczna gołym okiem różnica dotyczy źródła zasilania. Kuchnie elektryczne działają na prąd. Z kolei kuchnie gazowe są zasilane przy pomocy gazu ziemnego z sieci bądź mieszanki gazu propan butan z butli. Co jeszcze różni te dwa rodzaje sprzętu?
To jedna z różnic, która, choć niewidoczna gołym okiem, ma ogromne znaczenie. Dotyczy bowiem nie tylko kucharzy, ale również gości i wszystkich innych osób przebywających w lokalu.
Kuchnie elektryczne stanowią mniejsze zagrożenie niż gazowe. Ich użytkowanie nie wiąże się z ryzykiem poparzenia. Kuchnia elektryczna to także mniejsze zagrożenie pożarowe.
W przypadku tych drugich istnieje spore ryzyko wybuchu gazu lub zatrucia się nim. Poza tym gaz niezbędny do uruchomienia takiej kuchni jest łatwopalny, co dodatkowo utrudnia bezpieczne obchodzenie się z nią.
To cecha, która bezpośrednio wpływa na wygląd i smak serwowanych dań. Jest to jednocześnie ważna różnica między kuchniami elektrycznymi a gazowymi. Pod tym względem wygrywa zdecydowanie kuchnia gazowa, gdyż pozwala na bardziej precyzyjne gotowanie. Daje możliwość regulacji:
Te elementy decydują o walorach smakowych i estetycznych potraw. To z kolei wpływa na poziom zadowolenia gości.
Jest kolejną bardzo istotną różnicą między tymi dwoma rodzajami sprzętu. Zdecydowanie łatwiej obsługuje się kuchnie gazowe. Tutaj obsługa sprowadza się głównie do ustawienia mocy płomienia.
Kuchnie elektrycznie potrzebują nieco więcej wysiłku. Dodatkowo, jeśli w lokalu znajduje się kuchnia indukcyjna, to wymaga ona użycia i zakupu specjalnych naczyń.
To następna ważna różnica, która jednocześnie decyduje o funkcjonalności sprzętu. W tym wypadku o wiele łatwiejsza w czyszczeniu jest kuchnia elektryczna. Sprzęt gazowy w trakcie użytkowania tworzy trudną do usunięcia tłustą warstwę, która osiada na meblach, pozostałych urządzeniach i ścianie.
Jest to niezwykle istotna różnica, która może generować dodatkowe koszty. Otóż kuchnia elektryczna nie wymaga przyłączenia do sieci gazowej. Lokal, w którym chcesz jej użyć, nie musi spełniać określonych wymogów. Po prostu podłączasz ją do dowolnego gniazdka elektrycznego i możesz zacząć gotować.
W przypadku kuchni gazowych Twój lokal musi spełniać pewne wymogi:
Poza tym chcąc zainstalować w swoim lokalu kuchnię gazową, musisz zagospodarować dodatkowe miejsce do bezpiecznego przechowywania butli z gazem. Jednocześnie musi być ono łatwo dostępne.
Kuchnie gazowe od elektrycznych różnią się także kosztami eksploatacji. W przypadku kuchni elektrycznych są one dość wysokie i uzależnione w ogromnej mierze od cen prądu.
Co prawda modele indukcyjne są nieco tańsze, ale za to wymagają zakupu specjalnych naczyń do bezpiecznego gotowania.
Użytkowanie kuchni gazowych jest bardziej ekonomicznym rozwiązaniem.
W tej kategorii prym wiodą kuchnie elektryczne. Są bowiem bardziej zaawansowane technologicznie, dzięki czemu oferują więcej możliwości ich wykorzystania. Mogą to być modele wyposażone w większą liczbę płyt grzewczych, wielofunkcyjny piekarnik, praktyczną półkę.
Kuchnie gazowe posiadają nieco prostszą konstrukcję.
Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Wiele w tej kwestii zależy od wielkości obiektu oraz warunków technicznych, jakimi dysponujemy.
W przypadku, kiedy prowadzisz dużą restaurację, zdecydowanie lepszym wyborem będzie kuchnia gazowa. Jej mocne strony, na których skorzysta też Twój obiekt to:
Kuchnia gazowa, a zwłaszcza modele wyposażone w kilka palników lub kuchenki nadstawne, sprawdzi się również wtedy, gdy prowadzisz prestiżowy punkt gastronomiczny wyspecjalizowany w konkretnym rodzaju dań.
Warto również przeczytać jak otworzyć restaurację: https://www.sperto.pl/jak-otworzyc-restauracje/
Gdy jesteś właścicielem małego lokalu gastronomicznego, wówczas o wiele praktyczniejsza będzie kuchnia elektryczna. Jej najważniejsze zalety to:
Kuchnie elektryczne to także świetny wybór do wszystkich punktów gastronomicznych, w których liczy się komfort gotowania i bezproblemowe utrzymanie sprzętu w czystości.
Bez względu na to, który model kuchni wybierzesz, musisz pamiętać o bardzo ważnej kwestii. Mianowicie Twój sprzęt nie jest wieczny. Na skutek intensywnej eksploatacji niektóre jego części mogą ulec uszkodzeniu lub zużyciu. W efekcie nie będą już takie wydajne.
Dlatego warto zapewnić sobie dostęp do oryginalnych części wymiennych. Ich ogromny wybór oferuje nasz wyspecjalizowany serwis sprzętu gastronomicznego SPERTO. Pamiętaj, że tylko oryginalne części zapewnią bezpieczne użytkowanie urządzeń!