Prowadzisz restaurację i chcesz, aby zakupiony sprzęt działał sprawnie i prezentował się idealnie przez naprawdę długi czas? Użytkuj go właściwie, przeszkól pracowników w tym zakresie oraz zadbaj o jego stan techniczny.
Długo działający i w pełni sprawny sprzęt kuchenny to marzenie każdego restauratora. Dlatego powinien umieć o niego dbać we właściwy sposób. Ponadto musi on również wiedzieć, jak prawidłowo go używać. Jakie jeszcze są inne skuteczne i proste sposoby na przedłużenie żywotności sprzętu kuchennego w restauracjach? Sprawdź nasze podpowiedzi i zastosuj się do nich, a sporo zaoszczędzisz. Twój lokal także na tym skorzysta.
Najważniejsze w zapewnieniu swojemu sprzętowi kuchennemu długoterminowej przydatności i bezawaryjnego działania jest właściwe dbanie o jego stan technicznych. Co to oznacza w praktyce?
Regularne i dokładne czyszczenie urządzeń po każdym zakończonym dniu pracy, powinno wejść w nawyk Twoim pracownikom. Systematyczne i dokładne usuwanie resztek jedzenia z urządzeń minimalizuje ryzyko powstania pleśni na ściankach sprzętu. Dzięki temu nie tylko będzie on działał sprawniej przez długi czas. Wyeliminujesz w ten sposób ryzyko zatrucia u swoich gości.
Może Cię zainteresować: Jak rozpoznać, że urządzenie gastronomiczne jest zepsute i wymaga naprawy?
Planując częste profesjonalne przeglądy sprzętu, możesz zawczasu zapobiec poważniejszym awariom. To z kolei zapobiegnie wstrzymaniu świadczonych usług przez Twój lokal. Unikniesz też wydatków związanych z pilnym zakupem nowego sprzętu.
Jeśli nie masz czasu na samodzielne wykonywanie tych czynności, możesz je zlecić firmie, jaką jest profesjonalny serwis urządzeń gastronomicznych.
Dobór odpowiednich preparatów do czyszczenia i konserwacji używanych sprzętów kuchennych to kolejny skuteczny sposób na przedłużenie ich żywotności. Dlaczego? Gdy wybierzesz niewłaściwy środek, możesz doprowadzić do zniszczenia sprzętu i uszkodzenia jego najważniejszych części. Ponadto zbyt słaba chemia nie doczyści dokładnie urządzenia.
Najlepiej zrobisz, jeśli zainwestujesz w dobrej jakości profesjonalne środki chemiczne dedykowane konkretnemu urządzeniu. Wtedy masz pewność, że Twój sprzęt będzie czysty, nie zniszczysz jego powłoki oraz że posłuży Ci przez długi czas.
Ważne! Przed użyciem koniecznie sprawdź, czy wybrany preparat jest bezpieczny dla żywności lub po jakim czasie od użycia może mieć ponownie styczność z pożywieniem. Unikniesz w ten sposób zatruciom u gości.
Prawidłowe użytkowanie urządzeń kuchennych to kolejna ważna metoda, która pozwoli Ci długo cieszyć się ich sprawnością. Sprzęt musi być używany zgodnie z instrukcjami i zaleceniami, jakie podaje jego producent. W przeciwnym wypadku może zostać uszkodzony, a pracownik niewłaściwie się nim posługujący może narazić się na niebezpieczeństwo.
Z wszelkimi wytycznymi dotyczącymi: poprawnej obsługi, czyszczenia i konserwacji urządzeń restauracyjnych musisz dokładnie zapoznać swój personel. W tym celu najlepiej przeprowadzić szkolenia teoretyczne i praktyczne z obsługi sprzętu gastronomicznego. Umiejętne obchodzenie ze sprzętem kuchennym ma jeszcze jedną ważną zaletę: dzięki temu zadbasz w pełni o bezpieczeństwo pracowników, którzy będą się nim posługiwali.
Bardzo dobrym i sprawdzonym sposobem na to, by zapewnić długą żywotność sprzętu restauracyjnego, jest zakup wysokiej jakości markowych urządzeń. Mimo że początkowy koszt może wydawać Ci się bardzo wysoki, to zwróć uwagę na dwie korzyści:
Reasumując – Przedłużenie sprawności urządzeń kuchennych nie wymaga skomplikowanych zadań i umiejętności. Wystarczy, że w tym celu zadbasz o regularne przeglądy, czyszczenie i konserwację urządzeń, a także zapoznasz swój personel w wiedzę niezbędną do bezpiecznego korzystania ze sprzętu zgodnie z jego przeznaczeniem. Pamiętaj również, aby zawsze inwestować w dobrej jakości urządzenia, oryginalne części do nich oraz profesjonalną i bezpieczną chemię.