Zamierzasz otworzyć bar, restaurację lub inny lokal gastronomiczny? To świetny pomysł na biznes, zwłaszcza gdy w okolicy brakuje tego typu obiektów. Jednak, aby móc sprawnie obsługiwać klientów, musisz odpowiednio wyposażyć zaplecze kuchenne.
Zastanawiasz się pewnie, jakie urządzenia są Ci potrzebne? W co szczególnie warto zainwestować? Sprawdź nasze podpowiedzi, co jest potrzebne w lokalu gastronomicznym.
Odpowiednio urządzone zaplecze gastronomiczne jest niezbędne do funkcjonowania lokalu. Dzięki temu kucharze mogą bezpiecznie i szybko przygotowywać posiłki dla gości.
To z kolei wpływa pozytywnie na ocenę Twojej restauracji czy baru, a tym samym na popularność obiektu i Twoje zarobki. Dlatego nie należy bagatelizować kwestii wyposażenia kuchni.
Spis treści:
Kawa to jeden z obowiązkowych punktów w menu każdego porządnego lokalu gastronomicznego. Goście chętnie zamawiają ten napój do śniadania lub obiadu. Uwielbiają delektować się nim i wracają tam, gdzie jest podawana dobra, aromatyczna kawa. Dlatego w Twoim lokalu powinien znaleźć się porządny ekspres do kawy.
Zastanawiasz się, jaki model wybrać? To zależy od wielkości Twojej restauracji oraz liczby spodziewanych gości.
W małej kawiarni lub niewielkim lokalu dobrze sprawdzi się ekspres kolbowy. W takim urządzeniu w kilka minut można przygotować 1-2 porcje zarówno klasycznego espresso, jak i kremowego latte. Dzięki temu możesz zaserwować gościom wyśmienity napój dopasowany do ich gustu.
W dużej restauracji postaw na model automatyczny, który sam mieli ziarna, parzy kawę i spienia mleko. Dzięki temu przyrządzenie napoju zajmie kilka sekund i będzie można w krótkim czasie obsłużyć wielu gości.
Pamiętaj, że sam ekspres to nie wszystko! Zadbaj również o dobrą kawę z lokalnej palarni. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że ziarna są zawsze świeże, a „mała czarna” jest pełna aromatu i smaku.
Profesjonalne wyposażenie zaplecza kuchennego może kosztować nawet kilkaset tysięcy złotych. Nic dziwnego, że wielu początkujących restauratorów chce uniknąć takiego wydatku i rozważa zakup modeli do użytku domowego. Jednak warto pamiętać, że urządzenia przeznaczone do lokali gastronomicznych:
Należy mieć na uwadze, że np. płyty grzewcze czy piece przeznaczone do domowego użytku nie sprawdzą się w restauracji z wielu powodów.
Jeśli masz problem np. z pomocniczym sprzętem gastronomicznym, zapraszamy do serwisu urządzeń gastronomicznych SPERTO. Sprawdzimy, w którym miejscu wystąpiła usterka, zamówimy części i przywrócimy dawne funkcje urządzenia.
Może Cię zainteresować: Bezpieczeństwo i higiena pracy w branży gastronomicznej — o czym pamiętać?
Płyty grzewcze, piece i komory chłodnicze to niejedyne urządzenia, które są niezbędne w wyposażeniu zaplecza kuchennego w restauracji. Należy zadbać także o czystość naczyń, a także o higienę pracowników. Dlatego wyposaż swój lokal w:
Udało Ci się stworzyć strefę do przyrządzania posiłków i mycia naczyń oraz rąk? Nie zapomnij o miejscu do przechowywania nadmiernej ilości żywności. W tym celu wyposaż swoje zaplecze w pojemną zamrażarkę. Można w niej przechowywać zapasy mięsa, ryb lub wstępnie obrobionych warzyw. Dzięki temu wszystkie potrzebne składniki do przygotowania posiłków będą pod ręką.
Sprawdź również: Jak rozpoznać, że urządzenie gastronomiczne jest zepsute i wymaga naprawy?
Dobrze wyposażone zaplecze to nie wszystko. Zadbaj również o estetykę i funkcjonalność sali konsumpcyjnej. Powinna być wyposażona w:
Bardzo istotne są również sprawne systemy klimatyzacji i wentylacji. Powinny utrzymywać jednostajną temperaturę na sali przez cały czas, aby podane potrawy nie psuły się zbyt szybko.
Ponadto warto zadbać, aby urządzenia pochłaniały wszystkie zapachy z kuchni. Dzięki temu goście będą mogli delektować się wyłącznie aromatem ich posiłków.
Kompleksowe wyposażenie to podstawa dobrze funkcjonującego lokalu gastronomicznego. W takim miejscu kucharze będą mogli wykazać 100% swoich umiejętności i zaserwować pyszne dania gościom. Sprawdź to w praktyce!