powrót

W jaki sprzęt wyposażyć lokal gastronomiczny?

Zamierzasz otworzyć bar, restaurację lub inny lokal gastronomiczny? To świetny pomysł na biznes, zwłaszcza gdy w okolicy brakuje tego typu obiektów. Jednak, aby móc sprawnie obsługiwać klientów, musisz odpowiednio wyposażyć zaplecze kuchenne.

Zastanawiasz się pewnie, jakie urządzenia są Ci potrzebne? W co szczególnie warto zainwestować? Sprawdź nasze podpowiedzi, co jest potrzebne w lokalu gastronomicznym.

Odpowiednio urządzone zaplecze gastronomiczne jest niezbędne do funkcjonowania lokalu. Dzięki temu kucharze mogą bezpiecznie i szybko przygotowywać posiłki dla gości.

To z kolei wpływa pozytywnie na ocenę Twojej restauracji czy baru, a tym samym na popularność obiektu i Twoje zarobki. Dlatego nie należy bagatelizować kwestii wyposażenia kuchni.

Spis treści:

Niezbędne wyposażenie gastronomiczne każdego lokalu — ekspres do kawy

Kawa to jeden z obowiązkowych punktów w menu każdego porządnego lokalu gastronomicznego. Goście chętnie zamawiają ten napój do śniadania lub obiadu. Uwielbiają delektować się nim i wracają tam, gdzie jest podawana dobra, aromatyczna kawa. Dlatego w Twoim lokalu powinien znaleźć się porządny ekspres do kawy.

Zastanawiasz się, jaki model wybrać? To zależy od wielkości Twojej restauracji oraz liczby spodziewanych gości.

W małej kawiarni lub niewielkim lokalu dobrze sprawdzi się ekspres kolbowy. W takim urządzeniu w kilka minut można przygotować 1-2 porcje zarówno klasycznego espresso, jak i kremowego latte. Dzięki temu możesz zaserwować gościom wyśmienity napój dopasowany do ich gustu.

W dużej restauracji postaw na model automatyczny, który sam mieli ziarna, parzy kawę i spienia mleko. Dzięki temu przyrządzenie napoju zajmie kilka sekund i będzie można w krótkim czasie obsłużyć wielu gości.

Pamiętaj, że sam ekspres to nie wszystko! Zadbaj również o dobrą kawę z lokalnej palarni. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że ziarna są zawsze świeże, a „mała czarna” jest pełna aromatu i smaku.

profesjonalny ekspres do kawy

Profesjonalne wyposażenie kuchni to klucz do sukcesu każdej gastronomii

Profesjonalne wyposażenie zaplecza kuchennego może kosztować nawet kilkaset tysięcy złotych. Nic dziwnego, że wielu początkujących restauratorów chce uniknąć takiego wydatku i rozważa zakup modeli do użytku domowego. Jednak warto pamiętać, że urządzenia przeznaczone do lokali gastronomicznych:

Należy mieć na uwadze, że np. płyty grzewcze czy piece przeznaczone do domowego użytku nie sprawdzą się w restauracji z wielu powodów.

Jeśli masz problem np. z pomocniczym sprzętem gastronomicznym, zapraszamy do serwisu urządzeń gastronomicznych SPERTO. Sprawdzimy, w którym miejscu wystąpiła usterka, zamówimy części i przywrócimy dawne funkcje urządzenia.

Może Cię zainteresować: Bezpieczeństwo i higiena pracy w branży gastronomicznej — o czym pamiętać?

Wyposażenie restauracji

Jak wyposażyć zaplecze gastronomiczne?

Płyty grzewcze, piece i komory chłodnicze to niejedyne urządzenia, które są niezbędne w wyposażeniu zaplecza kuchennego w restauracji. Należy zadbać także o czystość naczyń, a także o higienę pracowników. Dlatego wyposaż swój lokal w:

Udało Ci się stworzyć strefę do przyrządzania posiłków i mycia naczyń oraz rąk? Nie zapomnij o miejscu do przechowywania nadmiernej ilości żywności. W tym celu wyposaż swoje zaplecze w pojemną zamrażarkę. Można w niej przechowywać zapasy mięsa, ryb lub wstępnie obrobionych warzyw. Dzięki temu wszystkie potrzebne składniki do przygotowania posiłków będą pod ręką.

Sprawdź również: Jak rozpoznać, że urządzenie gastronomiczne jest zepsute i wymaga naprawy?

Nie zapomnij o wyposażeniu sali konsumpcyjnej

Dobrze wyposażone zaplecze to nie wszystko. Zadbaj również o estetykę i funkcjonalność sali konsumpcyjnej. Powinna być wyposażona w:

Bardzo istotne są również sprawne systemy klimatyzacji i wentylacji. Powinny utrzymywać jednostajną temperaturę na sali przez cały czas, aby podane potrawy nie psuły się zbyt szybko.

Ponadto warto zadbać, aby urządzenia pochłaniały wszystkie zapachy z kuchni. Dzięki temu goście będą mogli delektować się wyłącznie aromatem ich posiłków.

Kompleksowe wyposażenie to podstawa dobrze funkcjonującego lokalu gastronomicznego. W takim miejscu kucharze będą mogli wykazać 100% swoich umiejętności i zaserwować pyszne dania gościom. Sprawdź to w praktyce!

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz personalizacji ustawień serwisu

Jeżeli nie blokujesz w przeglądarce tych plików, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisywanie w pamięci urządzenia. W przeglądarce istnieje możliwość zarządzana plikami cookies. Korzystanie z serwisu bez blokowania plików cookies oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.